Sayfalar

823 ) KIZLARAĞASININ PİÇİ !...

    

Üç kardeşini idam ettirmiş olan Sultan IV. Murad'dan sonra tahta çıkan Sultan İbrahim (üstte solda), Osmanlı hanedanının tek erkeği kalmış bulunuyordu. Evladı yoktu. Üstelik, tahta çıkıncaya kadar hapsedildiği odada her an ölüm korkusuyla yaşadığından erkeklik kudreti de düğümlenmiş bulunuyordu. Başta anası Kösem Mahpeyker Sultan gelmek üzere, bütün saray ve devlet erkânı endişeye düştü, genç fakat hasta padişahtan döl alınamazsa, Sultan İbrahim'in bir şehzadesi dünyaya gelmezse, Âli Osman hanedanı sona ermiş olacaktı..
Çeşitli yollardan çalıştılar. Hocalar okuyup üflemeye, muskalar, tılsımlar yazmaya başladı. Hekimler kuvvet macunları, şurupları, en etkili "harekete getiriciler" hazırladı. Saray ve devlet erkânı da esircilerden dünya güzeli, cennet kaçkını bakireler satın alıp padişaha takdim etmekte birbirleriyle adeta müsabakaya giriştiler... Ve nihayet şeytanın düğümü çözülüp, Topkapı Sarayı'ndaki muhteşem Osmanlı horozu ötmeye başladı ! Hem öylesine ki, önce Ukraynalı bir dilber-i nazenin olan Hatice Turhan Sultan, Veliaht Şehzade Sultan Mehmet'i doğurdu.. Onu, padişahın iltifat ettiği diğer cariyelerin birbiri arkasından doğurduğu şehzadeler ve sultanlar takip etti. Harem'in hemen her odasında bir beşik sallanmaya başladı..

    

Sarayda yarım yüzyıla yakın hizmet etmiş ve o sıralarda kızlarağalığına kadar yükselmiş bulunan zenci Sümbül Ağa da, padişaha takdim edilmek üzere, harikulade güzel bir Gürcü kızı satın almıştı. Fakat cariye, saraya gelip de padişaha bir bakire olarak takdim edileceğini öğrenince, Sümbül Ağa'nın ayaklarına kapanarak, bakire olmadığını ve hatta, gebe olduğunu itiraf etti..
Gürcü güzelinin adı Zafire (üstte solda) idi. "Resim gibi güzel bin cariye içinde bir taneydi." Zenci hadım Sümbül Ağa, Zafire'nin ahu gözlerindeki incileri görünce yumuşadı. Kızı padişaha vermekten vazgeçerek evlat edindi. Az sonra da Zafire bir oğlan doğurdu. Kızlarağası, şu kadar yıl himmetini gördüğü hanedana bir bağlılık ifadesi olarak bu babası meçhul oğlancığa "Osman" adını koydu (üstte sağda) ..
Veliahdın anası Turhan Sultan, zayıf ve nahif bir kadındı. Şehzade Mehmet'i emzirecek sütü yoktu. Zafire, şehzadeye sütanne oldu.. Fakat Sultan İbrahim de sütnineye âşık oldu. Zafire, gerçekten bir ateş külçesi halindeydi. Padişaha bir dişi kedi cilvesiyle sokuldukça İbrahim çileden çıktı !..



Bir gün padişah "İftariye"de (Sultan İbrahim tarafından Ramazan'da iftar etmek üzere yaptırılan şahnişin) Sütnine Zafire'yle göz göze, diz dize oturuyordu. Gürcü'nün piçi, koca Osmanlı padişahının dizindeydi. Veliaht Şehzade Mehmet de taşlıkta, yerde terk edilmiş, emekleyip oynuyordu..
Sünnet Odası tarafından taşlığa, nazlı bir yasemin dalı halinde, Hatice Turhan Sultan çıktı.. Ve Padişahı İftariye'de sütnine ile dudak dudağa öpüşürken gördü..
Sultan İbrahim sinirlendi, Zafire şaşırdı. Kocası tarafından tamamen ihmal edilmiş Ukraynalı güzel kadın ise izzet-nefsi zedelenmiş, fakat vakarını muhafaza ederek yerde kendi halinde emekleyen küçük prensi kucağına aldı, Sultan İbrahim'in karşısında analık cesaretinin anıtı halinde durdu.
"Padişahım !" Yaptığın işten utanmaz mısın ! Öpüp koklamak için kadın istersen işte ben.. Sevip okşayacak çocuk istersen işte şehzaden !.." dedi..
Aslında bir ruh hastası olan ve o anda bütün sinirleri sonsuz bir ıstırapla gerilmiş bulunan Sultan İbrahim yerinden fırladı.. Zaten hızlı hızlı konuşurdu, herkes ne söylediğini hemen kavrayamazdı, bu sefer dili büsbütün çetrefilleşti.
"Neler söyler.. Hele bak neler söyler.. Bre ben padişahım.." dedi, kucağındaki piç Osman'ı Zarife'ye verdi. Turhan'ın kucağından kendi öz evladı Şehzade Mehmet'i kaptı ve küçücük şehzadeyi büyük mermer havuza fırlatıverdi !..
Turhan Sultan bir çığlık atarak yere yığıldı, bayıldı.. Şehzade Mehmet suya gömülürken, sahneye şahit olan bir Has Odalı oğlan da havuza atlayarak çocuğu muhakkak bir ölümden kurtardı..
Çocuk suya düşerken şakağını havuzun kenarına çarpmış ve derince bir yara açılmıştı, ki bu yaranın izi, geleceğin Sultan IV. Mehmet'inin (altta) güzel yüzünde, babasının acı bir hatırası olarak kalacaktı..



Bütün bunlar birkaç saniye içinde olmuştu.. Gözleri yuvalarından fırlamış olan Padişah, o anda karşısında anası Kösem Sultan'ı (altta solda) buldu.. Rezaletin ve facianın dehşeti karşısında ürktü ve hızlı adımlarla Harem'e doğru uzaklaştı.. Kaçtı..
Valide Sultan'ın yanındaki cariyeler taşlar üzerinde yatan Turhan Haseki'ye (altta sağda) koşarlarken, Kösem ise sütnineyi saçlarından yakaladı, "Def ol kaltak.. Sen de, piçin de, Sümbül de def olun.. Saray-ı Hümayun'da size artık bir an durmak gerekmez !" diye bağırdı..

    

Kızlarağası Sümbül Ağa hemen o gün azledildi ve Osmanlı sarayı geleneğince Mısır'a sürgün emri çıktı..
Dilin kemiği yoktu.. Bir hadım zenci olan kızlarağasının bir cariyesinin sarayda bir piç oğlan doğurduğunu, yalnız saray halkı değil, bütün İstanbul halkı biliyordu...
Deniz mevsimi geçmişti, ama İbrahim Reis adında bir kaptanın gemisiyle derhal yola çıktı.. Cariyeleri, hizmetkarları, atları, kıymetli eşyası ve mücevherleriyle..
O sıralarda, Adalar Denizi açıklarında altı gemiyle dolaşan Malta korsanları, gerekli bilgiyi almış, Rodos-Girit arasında pusudaydı.. Burada gemiyi çevirdiler ve çıkan çatışma sonrası gerek Ağa, gerekse geminin Reisi dahil olmak üzere hemen herkes öldü.. Zafire, oğlu Osman, diğer cariyeler, Sümbül Ağa'nın servetiyle beraber Maltalıların eline geçti.. 
Küçük Osman ve anası Malta'da törenle karşılandılar. Avrupa'da derhal Sultan İbrahim'in büyük oğlu Osman'ın esir edildiğine dair haberler yayıldı. Maltalılar, bir saray entrikasıyla bu çocuğun veraset hakkının gasp edildiğini iddia ettiler. Malta korsanlarının reisi Laskaris, Osman'a kendi sarayında bir daire ayırdı. Zafire, Malta'ya geldiğinin üçüncü ayında öldü. Onunla gelen cariyelerden beşi Hristiyanlığı seçtiler ve dantela örme konusundaki fevkalade maharetlerinden ötürü İspanya Kraliçesinin sarayına gönderildiler. Osman 12 yaşına kadar bu sarayda büyüdü. Hristiyan dinine sokuldu ve 12 yaşında bir manastıra verildi. Çocuğa Dominic de Saint Thomas adı verildi, fakat bu adından ziyade "Osmanlı Papazı" lakabıyla tanındı.. İspanya'da Salamanca Üniversitesi'nde ilahiyat tahsil etti ve rahip oldu. Roma'ya giderek felsefe tahsil etti. Bir Fransa seyahatinde Fransa Kralı XIV. Louis tarafından da bir Osmanlı prensi olarak kabul edildi. 
Bu korsanlık olayının hemen sonrası, Akdeniz güvenliğinden sorumlu olan Venedik'i suçlayan Osmanlı ile Venedik arasında 25 yıl sürecek Girit Adası savaşı başladı (altta) .. 
Savaşın son yıllarındaydı.. "Osmanlı Papazı" Girit Adası'nda, Venediklilerin son savunma noktası olan Kandiye'ye gönderildi. Genç rahip, Türk ordusu serdarı Sadrazam Köprülüzade Fazıl Ahmed Paşa'ya gülünç vaatlerle dolu bir mektup gönderdi ve Osmanlı tahtını elde etmesi için yardımını istedi !..
Bu mektubun cevabı, durmadan ateşlenen Türk toplarıyla verildi. Nihayet Rahip Dominic, Kandiye'den Malta'ya döndü ve orada 34 yaşındayken öldü..



REŞAD EKREM KOÇU'nun "Topkapı Sarayı" adlı kitabından derlenmiş bir yazıdır.   


            

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK